Podrobnosti - 2006 julij Nanos

Izlet na Nanos

Datum:    05. 07. 2006
Udeleženci:    Tone in Milena Avsenek, Gordana Končan, Miro Novak, Ernest in Cveta Medved, Zvezdana, Žare Medved,

Tudi letos so naši primorski prijatelji pripravili zelo lep izlet na Nanos.
Zbrali smo se na Razdrtem, avtomobile smo pustili na parkirišču tik ob bodoči avtocesti. Za vzpon smo izbrali strmo pot po vzhodnem grebenu. S parkirišča nas pot pelje preko avtoceste in desno po cesti do kažipotov, kjer zavijemo desno po stezi preko travnika. Pri razpotju zavijemo desno v smeri strme poti po gozdu, ki kmalu preide v grmičast teren pretežno porasel z brinjem. Proti vrhu, ki ga mnogokrat biča močna burja pa je svet skalnat, porasel z resasto travo. Na nekaj mestih je pot nekoliko izpostavljena, je pa lepo zavarovana z jeklenico. Ko zapustimo gozd je s poti čudovit razgled na notranjske hribe in Snežnik v daljavi. Pot nas pripelje mimo televiziskega stolpa do koče, ki se pred burjo skriva za robom v nizkem gozdu.
Vreme je bilo lepo, zato smo se, prijetno utrujeni posedli po klopeh v bližini koče. Primorci pa nebi bili to kar so, če nebi poskrbeli za pravo pojedino, za kar so bile zadolžene ženske, ki so z avtomobili pripeljale hrano in pijačo po cesti. Kot se spodobi za Primorce smo bili deležni okusnega pršuta, ni pa manjkala tudi kanta polna terana.
Čas je hitro mineval in treba se je bilo vrniti. Vračali smo se po položni južni poti. Vodi nas vzporedno s cesto po travnatem pobočju, razgled proti jugu je res veličasten, morje pa smo lahko le slutili zaradi sopare po dolini. Niže pot zavije levo preko melišč in v gozd pomešan z brinovim grmičevjem.
Ko smo prispeli do avtomobilov, je sledilo povabilo k Edvinu, ki je pridelovalec vina in lastnik kleti v Dutovljah. Razkazal nam je klet z obvezno degustacijo odličnih sort. Pršuta je še nekaj ostalo, zato smo se posedli za veliko mizo in ob živahnem kramljanju zaokrožili čudovit dan.


Zapisal
Tone Avsenek