Podrobnosti - 2011 januar Grmada

Nočni pohod na Grmado
14. 01. 2011
Vsako leto ob prvi polni luni TRD Dolomiti organizira nočni pohod na Grmado. Možni so vzponi iz različnih smeri:
•    Iz Polhovega gradca od gostilne Pratkar
•    Iz Topola
•    Od Trnovca
Zbrali smo se Ob 18.00 pred gostilno Žibert v Ljubljani:
Udeleženci:
Tone Avsenek, Franc Setnikar-Seto, Ivanka Selko, Mari Benčina, Janez in Ljuba Zavodnik, med potjo pa smo pobrali še Gordano Končan.
Izbrali smo enostavnejšo pot iz Topola. Z avtomobili smo se po Žirovnikovem grabnu odpeljali do peskokopa na Topolu. Bila je že trda tema in kljub polni luni po gozdu ni šlo brez luči. Nadeli smo si čelne svetilke in se odpravili proti Grmadi. Vreme je bilo jasno in dokaj toplo. Pot se začne polagoma vzpenjati in pelje tik pod grebenom po mešanem gozdu. Kmalu se strmina nekoliko poveča, pred križiščem pa se zopet zravna. Na križišču smo si nekoliko odpočili, nato pa po dokaj strmi poti krenili proti vrhu Grmade. Na vrhu se je že zbrala kar lepa množica pohodnikov. Uživali smo v čudovitem nočnem razgledu z vrha proti Ljubljani in proti Gorenjski. Čajček in šilce nam je pognal kri po žilah, vpisali smo se v knjigo in se po severni poti odpravili proti Gontam. Strma pot je bila tu nekoliko blatna, tako da je bila jeklena vrv kar dobrodošla. Na sedlu smo videli razsvetljeno kmetijo odprtih vrat na Gontah, od koder se je slišala vesela glasba. Seto je bil najhitrejši in nam je v šotoru priskrbel mizo. Malica, čajček in pivo iz nahrbtnikov nam je dobro teknila, veselo smo klepetali in sploh nismo imeli občutka za čas. Okoli 11 ure smo se odpravili v dolino. Pot iz Gont proti Topolu je lepo speljana in se zložno spušča po pobočju okoli Grmade. Hitro smo bili na križišču, nato pa po znani poti, odšli do avtomobilov.
Kot vsako leto, nam bo tudi letošnji tradicionalni pohod, ostal v lepem spominu. Drugo leto se gotovo zopet udeležimo, vsakoletnega nočnega pohoda ob prvi polni luni.